Galerie - Kovařík


Jiří Kovařík (1932-1994), plzeňský rodák

 
Přehlušující se rozvášněné debaty různorodých, intelektuálně vyhlížejících skupin se sklenkou levného šampaňského v jedné ruce a tiskovou zprávou v druhé, důležité pohledy probíhající mezi lidmi všech věkových skupin a lehký pocit jakési nadřazenosti, která odděluje umělecky smýšlející jedince od těch pouze konzumních, natož pak od těch bez absolutního zájmu o kulturu. 
 
Takové jsou naše představy o zahajovacích vernisážových večírcích, které se nám pravidelně zhmotňují ve snech, nicméně tam i nadále bez sebemenšího rozvinutí setrvávají. Ano, opět jsme to prošvihli. Zřejmě to o nás něco vypovídá, když si nejsme schopni uhlídat ani jedno hloupé datum v tom už tak mělkém kulturním moři (spíše rybníčku), které Plzeň menšinovému publiku nabízí.
Po otřesném zážitku s Hodkovými miniaturními dřevoryty ve "třinátce" jsme s nadějí v srdci zavítali do plzeňské Galerie na sbírku děl plzeňského rodáka Jiřího Kovaříka, jež nabízí ucelený pohled na autorovu celoživotní tvorbu a přehledně shrnuje všechny směry a témata, kterými se umělec zabýval. Nutno říct, že jde o díla mnohdy vydařená, provedená s spřekvapivou dovedností a umem, který většinou připisuji hlavně zahraničním tvůrcům.
Nejvíce nás oslovila sbírka děl zaměřujících se na moře, jeho nedohlednost, auru a sílu, kterou na diváka působí. Velmi silná byla např. dvojice ohromných černých pláten s jen letmým náznakem světlého mola nebo kolekce kreseb odkazující na tehdejší politicko-kulturní svět.
 
Vřele tuto výstavu doporučuji všem, kterým se nabízí chvilka volného času, jíž je třeba vyplnit právě kvalitní  expozicí, jež neurazí, naopak diváka obeznámí se zajímavou ikonou plzeňské umělecké scény. 
 


 


 

 
autor: Luis

0 komentářů:

Post a Comment

Popular posts

Powered by Blogger.