LIFE is a horror STORY



Míváte někdy pocit, že nejste ve svém domě docela sami? Zvuk hučícího větru za okny vám nahání hrůzu, záclony se nepříjemně nadnášejí v letmém závanu, sečtělé dřevo praská, na parkety zanesené tenkou vrstvou prachu dopadá tlumený krok, stíny v místnostech se přelévají jako mělká voda v kaluži…a vy víte. Jste o tom horečně přesvědčeni. Musí tu někde být. Cizinec. Vetřelec. Vrah či Démon. Cítíte, že něco zlého se nepopiratelně blíží a… máte pravdu.
 
Kontroverzní seriál American horror story není sice revolučním přelomem v oboru, naopak efektivně předkládá osvědčené žánrové tradice a uvrhá tak diváka do velmi nepříjemných pocitů, a to i v momentě, kdy jej sledujete za denního světla. Autorská dvojice  Ryan Murphy a Brad Falchuk sepsali pravděpodobně nejbizarnější televizní počin současnosti, jenž se navrací ke kořenům duchařských hororů století minulého, a kombinuje jej se soudobými prvky gore násilí, zcela typickými pro dnešní generaci filmařů. Tvůrcům se podařilo vykonstruovat neobyčejně vydařenou fresku ze života jednoho předměstského domu, kde je vzduch prosáklý děsivou historií a mnoha nešťastnými osudy, jež znepříjemňují život právě nastěhované, krizi řešící rodině. Příběh se otevřeně dotýká hned několika společensky vratkých témat jako nevěra, chtíč, potrat či vražda z vášně. Předkládá divákovi spektrum těch nejpokřivenějších situací, jejichž vyhodnocení nechává čistě na něm, nic není škatulkováno, neexistují žádná tabu.

Bohužel navzdory precizně vybudované mrazivé atmosféře tvůrci pokulhávají, pokud přijde na komplexnost příběhu. O realističnosti zde zjevně nemůže být řeč, jde spíše o chaotickou a často nepřehlednou návaznost scén, ve kterých se často divák ztratí, a sním i těžce vydobyté emoce. Obzvlášť pak nefunguje jakási chtěně vykonstruovaná komičnost, jež má snad sloužit k odlehčení a překlenutí děje z jedné linie na jinou.

Kompenzací k tomu se tak stává „jen“ skvěle vybraná čtveřině herců, přičemž za zmínku stojí hlavně představitelka éterické dcery Taissa Farmiga a Zlatým Glóbem oceněná Jessica Lange.
 
 

0 komentářů:

Post a Comment

Popular posts

Powered by Blogger.