večer s Nosferatu

 

Světlo, stín a hudba v Měšťanské Besedě v Plzni.

V pondělí 19. 11. proběhlo znovu uvedení dnes již adorované klasiky německého režiséra Friedricha W. Murnaua v komorních a totálně přetopených prostorách plzeňského kina Beseda, kde jsem byl po dlouhé době svědkem zcela zaplněného kinosálu, snad jen v posledních řadách zbývalo ještě nějaké to sedadlo neokupované.
Pominu-li počáteční problémy s technikou, šlo nepochybně o jeden z nejpřekvapivějších filmových večerů letošního roku. Upír Nosferatu je zkrátka zaslouženě uznávanou klasikou, jež ve svém úctyhodném roce vzniku ( 1921 ) naháněla hrůzu natolik efektivně, až byla zakázána v mnoha evropských zemích ještě do druhé poloviny minulého století, a položila základy upíří mytologie trvající dodnes.
Projekci navíc doprovázela skvělá alternativní hudba Ivana Achera, kombinující strohé smyčcové melodie s elektronickou mixáží, navozující skutečně tísnivou, nervy drásající atmosféru.
Škoda jen těch několika lidí, kteří se pravděpodobně v kinosále octli čirým nedorozuměním, a svoji pozornost směřovali k naprosto jiným činnostem, než sledování plátna. Takové bych hraběti Orlokovi předhazoval bez špetky slitování...

Fever Ray, k současným večerům ideální.

0 komentářů:

Post a Comment

Popular posts

Powered by Blogger.