Já a pan Dárcy



Všechny ty složité knižní zápletky, které jsou právě aktuální, mě naprosto vyčerpaly, a tak jsem sáhla po růžové vazbě v knihovně své sestry.
Tuto knihu napsala mladá, a ženami už oblíbená britská autorka Alexandra Potter.  První knihou, která mi padla do ruky a která se stala obrovským hitem letošního roku, nemohlo být nic jiného než Já a pan Darcy.

Od první stránky je téměř jasné, o jaký typ příběhu poběží, ale přesto vás to donutí dočíst až do poslední řádky.
Hlavní hrdinka je trochu netradiční Američanka, která našla zalíbení v knihách. Už od mládí byla vedena touto cestou, takže bylo téměř jasné, že práce v knihkupectví je pro ni na míru ušitá.

Předsudek, že knihomolové jsou tak trochu samotáři, se nám zde jen potvrzuje. Hlavní hrdinka Emily tedy nevede za stěnami knihkupectví zrovna pestrý život. Avšak její nejlepší přítelkyně Stella je naprostý opak. Emily je sice její nadřízenou, ale jejich vztah to vůbec neovlivní. Stella se umí bavit, a tak její plány na silvestra míří někam do Mexika, kam také láká svou přítelkyni. Emily ale není fanynkou bikin a opíjení se na pláži. Daleko raději by si sedla do kouta a četla si Pýchu a předsudek stále dokola.
Stella proklíná Jane Austenovou za to, že vytvořila postavu pana Darcyho, do kterého je Emily bezmezně zamilovaná, a proto si v dnešním století neumí najít reálného přítele a s každou další nepodařenou schůzkou se více uzavírá do knižního světa.
Jednoho dne v knihkupectví McKenzie, kde Emily pracuje, zapomene zákaznice leták, který upoutá Emiliinu pozornost. Je to zájezd do Anglie pro milovníky Jane Austinové. Náplní týdne je putování po stopách právě této spisovatelky. Emily to vidí jako skvělou příležitost, jak se vyhnout pochybnému výletu do Mexika a ještě něco získat.
V tom se hlavní hrdinka opravdu nemýlila.

Přesto, že nejsem skalní příznivec tohoto literárního žánru, musím uznat, že příběh je velmi poutavý a humor, se kterým je kniha psaná, mi byl velice blízký.
Rozhodně nemohu říci, že lituji toho týdne, co jsem s knihou strávila.
S romantickými pasážemi autorka opravdu nešetřila, pokud vám však nevadí, lze knihu jen doporučit.

1 komentářů:

Anonymous at: December 28, 2012 at 1:48 PM said...

Lepší než originál Austenová ? :) Film je výborný ... T

Post a Comment

Popular posts

Powered by Blogger.